20 Ekim 2013 Pazar

BORGEN-TANITIM





Borgen 2010 danimarka yapımı siyasi drama dizisi.  iki muhtemel başbakan adayı birbirleriyle hesaplaşırken liberal ortayol partisinin lideri Birgitte Nyborg seçimden birinci parti lideri olarak çıkar. hükümeti kurma yetkisi kendisine verilince macera başlamış olur. dizinin senaryosu gerçek olguların kurgulanmasıyla gerçeğ e en yakın siyasi drama olarak ortaya çıkıyor. hem siyasi hayatın gerçeklerini ortaya çıkarırken hem de bir başbakanın aile hayatını ortaya koyuyor. ingillizlerden sonra avrupanın ikinci en iyi dizi sektörü konumuna gelen danimarkalılar bunu borgende de kanıtlıyorlar. dizide oyunculuklar son derece başarılı
dizinin başrolünde danımarka başbakanı  Birgitte Nyborg rolünde Sidse Babett knudsen karşımıza çıkıyor. başarılı ve dengeli bir başbakan profilinin altından kalkan knudsen daha başka dizilerdede karşımıza çıkacak gibi görünüyor.

dizinin diğer bir başrol oyuncusu pilou asbaek ise başbakanın basın danışmanını canlandırıyor. küçükken babasından taciz gören kasper juul ikili ilişkilerinde bu olayın etkisinde kalıp başarılı olamayan ama basın danışmanlığı konusunda oldukça başarılı olan bir portre çiziyor.
bir gazeteciyi canlandıran birgitte hjort sorensen katrina fonsmark rolüyle karşımıza çıkıyor. zaman zaman mesleki hırsları ve duyguları arasında kalan gazeteci rolündeki sorensen kuzeylilere özgü bir güzelliğe sahip.





borgen adı parlemento,hükümet ve mahkemelerinin bir arada bulunan komplekse danimarkada verilen addan geliyor. dizi danimarka siyası hayatını, onları izleyen gazetecilerin olaylara yaklaşımını ve siyasetçilerin özel hayatlarını irdeleyen bir yapım. dizi 3 sezon sürüyor. birçok ödülde alan dizi her bölümde farklı bir ülke sorununun çözülmeye çalışıldığı bölümler olarak ortaya çıkıyor.


                                                                                                                             HALİT SARI