24 Aralık 2017 Pazar

KRİPTO PARA (BİTCOİN,ETHEREUM,IOTA,RİPPLE VB) NEDİR?

1-) Kısaca dijital para birimidir. Film müzik indirme gibi işlemler için kullanılan (P2P) kişiden kişiye aktarım teknolojisi kullanılmaktadır. tek gereken internet bağlantısıdır. Geleneksel cüzdanlarda değil digital cüzdanlarda saklanır.


2_) Kripto para üretimine 'madencilik-mining' adı verilmektedir. her üretilen kripto paraya 'coin' adı verilmektedir. Mega bilgisayarlar tarafından üretilen bu madencilik işlemi dünya elektriğinin yaklaşık % 6' sını çekmektedir.


3-) Her saniye milyonlarca kripto para digital ortamda üretilmektedir. üretimde işlemciler ve ekran kartları kullanılmaktadır. Kripto paralar sınırlı üretim veya sınırlı üretim olarak tasarlanmaktadır. mesela bitcoin sınırlı üretimdir. 21 milyon adede gelince bir daha bir daha üretilemeyecektir. Sınırlı olduğu için değerlenmesi daha kolaydır. Sınırsız sayıda üretilen kripto paralar var(çoğu kripto para sınırsız üretimektedir. ıota gibi.)





4-)Kripto paralarda sınırlar yoktur. örneğin yurtiçinde eft havale yurtdışına swıft yapmanız bunun için belli zaman dilimlerine(bankanın açık olduğu zamanlar-eft saatleri)bağlı kalmanız gerekir. Fakat digital paralarda (bitcoin,bcash,etherum, ıota,ripple vb.) zaman sınırlaması yoktur. 24 saat işlem yapılabilir. Bunun için kripto paralarda işlem yapanlar uykusuzluktan zombiye dönüşebilir. Diğer yandan türkiyeden çine para göndermek isteseniz bir sürü bürokratik işlemle uğraşırken digital paralarda 24 saat esasına göre türkiyeden çin'e komşudan komşuya kurabiye verir gibi bitcoin gönderebilirsiniz.
eleştiri: yukardaki ifadeleri çoğu sitelerde okursunuz. Fakat işin gerçeği başkadır. Bu sıkıntılar digital para teknolojisi ile alakalı değil bu paraların işlem gördüğü borsalar ile alakalıdır.Yoğunluktan kaynaklı bu sitelere üyeliklerin 1 aylık süreleri bulmaya başlanması, hesabınızdaki kripto paraların çok uzun zamanlarda başka hesaplara aktarılması teknoloji ile alakalı değil kripto para borsaları ile alakalıdır.

5-)Kripto paraların amacı ulusal devletlerin etkisinden kurtarıp(merkezi denetim) özgür bir altyapı oluşturmaktır. bunun için herhangi bir otoritenin denetimi yoktur(örneğin merkez bankaları). Kripto paralarda en büyük amaç devlet otoritesinin aşılıp( otorite, takip, vergi) paranın kullanımının kişiden kişiye hale gelmesidir. Ülkelerin kendi içindeki sorunlardan ve ulularası sorunlardan etkilenmez.
eleştiri: Bitcoin ve diğer kripto paralarda merkezi denetimin olmaması bütün kara para trafiğinin kripto paralara aktığı ve kripto paralardaki aşırı hareketlerin bir kısmının bu trafiğe bağlı olduğu söylenmektedir. bu ilerki zamanlarda devletlerin kripto paralara savaş açma nedeni olabilir.


6-) kripto paraları(bitcoin,bcash,etherum, ıota,ripple, litecoin vb.) alıp satma da sınırlama yoktur. yani örneğin bitcon fiyatı 15 bin dolar türk parasıyla 50 bin lira. sizin 15 bin dolarlık veya 50 bin liralık paranızın olmasına gerek yok. 10 liralık dahi bitcoin alma şansınız var.



7-) bitcoin veya diğer kripto paraları saklamak kolaydır. ister internet sitelerinde açacağınız cüzdanlarla ya da akıllı telefonlara kurabileceğiniz cüzdanlarla kripto paraları saklayabilirsiniz. daha güvenlikli ortamda saklamak istiyorsunuz flash bellek tarzı cüzdanlarla da taşıyabilirsiniz.

                                                                                                                  Halit SARI
TAKİP VE YORUMLAR İÇİN:
TWİTTER : https://twitter.com/halitsari07

BLOG:http://borsadakazanmakhs.blogspot.com/

KAYNAKLAR: 
1.http://coin-turk.com/
2.http://www.kriptopara.org/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder