5 Temmuz 2014 Cumartesi

KADİR GECESİ'Nİ ARAMAK-KADİR GECESİ NE ZAMAN

Cenabı Hak Kadir Gecesi'ni Ramazan Ayı içine gizlemiştir. Bunun esrarı da müminlerin her geceyi kadir bilip çokca ibadet etmeleridir.Kuranı Kerimde:

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla... Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (kadr suresi 1-5)

ayeti gibi çeşitli ayetlerle övülen bir gece olan kadir gecesi peygamber efendimizin hadislerinde de bolca yer almıştır:
 

- "Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır." Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, İbn Mace

- Aişe (r.a)'dan rivayete göre Resullullah (s.a.v) ramazan ayının son on gününde camiye kapanır, ibadete kapanır, ibadete soyunur ve şöyle buyururdu: "Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!" Buhari, Müslim, Tirmizi

Hadislerde de görüleceği üzere kadir gecesi ile ilgili bir gün tayin edilmemiştir. özellikle peygamber efendimizin hadislerine baktığımızda ramazan ayının son 10-15 gecesine odaklanıldığını görüyoruz. çeşitli ehli sünnet alimleri veya evliyaları bu yönergelere bakarak çeşitli kadir gecesini arama formülleri gerçekleştirmişlerdir. bunlardan en önemlisi de büyük ehli sünnet alimlerinden imamı şa'rani hazretlerinin geliştirdiği yöntemdir. Ramazanı şerifin giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:
*Pazar günü girerse, 28'i 29'a bağlayan gece
*Pazartesi günü girerse 20'yi 21'e bağlayan gece
*Salı günü girerse 26'yı 27'ye bağlayan gece
*Çarşamba günü girerse, 18'i 19 'a bağlayan gece
* Perşembe  günü girerse, 24'ü 25'e bağlayan gece
*Cuma günü girerse, 16'yı 17'ye bağlayan gece
*Cumartesi günü girerse, 22'yi 23' e bağlayan gece
kadir gecesidir. birçok evliya bu usulle kadir gecesini bulmuşlardır. bu hesaba göre 2015 ramazan ayı perşembe gün başladığına göre kadir gecesi 24'ü 25'e(11 temmuz cumartesiyi pazar'a) bağlayan gecedir. Bu tarz gecelerde havaa berrak ve güzel olur. varsa ay nuruyla insanın gözünü alır. allah şimdiden kadir gecesinde yapacağınız duaları kabul buyursun.

  TWİTTİR'DE BENİ TAKİP İÇİN TIKLAYINIZ.                                                                                                                       
                                                                                                                                  HALİT SARI

Kaynaklar:
1-FAZİLET TAKVİMİ-FAZİLET NEŞRİYAT-18 TEMMUZ
2-)http://erdemgenc4.blogcu.com/kadir-gecesi-ile-ilgili-ayetler-ve-hadisler/8816975
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder