26 Temmuz 2014 Cumartesi

TARİHTE 'İLGİNÇ' SAVAŞ TAKTİKLERİ


Dünyanın en derli toplu ilk biyolojik savaşı kırım'da gerçekleşti. 1346 yılında kefe'yi kuşatan cengiz han'ın torunlarundan cani bey kaleyi uzun bir süre alamayınca çevrede veba salgınından ölenlerin cesetlerini mancınık yardımıyla kalenin içine fırlattırmış ve kısa sürede şehirde veba salgını başgöstermiş ve şehir tatarların eline geçmişti. işin esas ilginç yanı ise bu olay sonrası veba salgınları  avrupaya hızla yayılmış ve avrupada veba yüzünde kitlesel ölümlerin başlangıcı sayılır.
.....................................................................................................................................................................

milattan önce 520 yılında pers kralı cambyses ile mısır kralı 3. psamtik gazze civarlarında savaş için karşı karşıya gelirler.savaş uzun sürüyor. başlarda mısır ordusu üstün geliyor. fakat pers kralı cambyses bir karar alıyor: çevrede ne kadar kedi varsa toplanıyor. ve toplanan kediler perslilerin kalkanlarına bağlanıyor. bunun üzerine mısırlılar neredeyse taptıkları ve mısır kanunlarına göre öldürülmesi yasak olan kedileri kalkanların üzerinde görünce saldıramıyorlar. bunun üzerine pers ordusu saldırıya geçip mısır ordusunu yok ediyor.

.......................................................................................................................................................................

1. dünya savaşında alman denizaltılarının avrupa karasularında müttefiklerin canına ot tıkadığı vakitler. çünkü ingiliz, fransız ve amerikanların alman u-bootlarına karşı koyacak denizaltıları yok. ingilizler biraz basit bir yöntem geliştirirler. sandallarla usul usul yüzeye çıkmış alman denizaltılarına sinsice yaklaşıp periskoplarına ya çuval geçirirler ya da kırarlar. şaka gibi. eh kör olan denizaltı mecbur su yüzeyine çıkarr ve böylece vurulmaları daha kolay olur.
...............................................................................................................................................................

 general zhuge liang birazdan öğreneceğiniz gibi çakalın önde gidenidir. usta bir komutandır, askeri deha sayılır o dönemde. bir defasında savunduğu şehirde sadece 100 askeri vardır ve istilaya gelen ordu 150.000 askerden oluşmaktadır. boş kale taktiği denen şeyi uygular  general.  tüm askerlerine gizlenmelerini, kale kapılarının sonuna dek açılmasını ve kaleye giriş yollarının süpürülmesini emreder. kendisi de ana girişi görecek yerde bir platformda oturur ve eline aldığı sazı usul usul çalarak beklemeye koyulur. istilaya gelen ordu bu generalin daha önceden bildikleri üstün savaş zekasını da hesaba kattıklarından önce bir duraklar.  işgalci ordu, bunun bir tuzak olduğunu düşünür. bu riskli boş kale taktiği işe yarar ve işgalci ordu geri çekilir.
.................................................................................................................................................................

"Firing squad" yani, "kurşuna dizilme" yöntemiyle infaz edilme.
Türkiye'de kurtuluş savaşından sonra kullanıldığı söylenemez, Osmanlı zamanında ise vatan hainliği yapan askerlere kullanılmıştır. Şu anda kullanan ülkeler pek fazla değildir. İşin ilginç yanı bu değil tabi ki, geliyorum.

infazdan önce, tüfeklerin biri dışında hepsine boş mermi konulur. Sadece birine gerçek mermi konulur ve infazı yapacak olan kişilere hangisinde gerçek mermi olduğu söylenmez. Tamamen rastlantısal bir şekilde silahlar dağıtılır. İnfazcılar asla bilmez bunu, fark edemezler de. Bu olay infazı gerçekleştirecek kişilerin psikolojisi açısından çok önemlidir. Kimin öldürücü darbeyi yaptığı, asla bilinemeyecek bir gerçek olarak kurbanla birlikte toprağa gömülür.



https://eksisozluk.com/ogrenildiginde-ufku-iki-katina-cikaran-seyler--2593151?p=782
https://eksisozluk.com/ogrenildiginde-ufku-iki-katina-cikaran-seyler--2593151?p=959
https://www.facebook.com/pages/Kahve-%C3%BCst%C3%BC/111612058892870?fref=ts

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder