19 Nisan 2015 Pazar

ALERJİ NEDİR? ALERJİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR? ALERJİ TESTLERİ NELERDİR?

Vücudun otoimmün sistemi yani bağışıklık sistemi zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterir. bu duruma alerji, reaksiyon gösterilen duruma alerjen denir. herkesin alerjisi olur fakat alerjenleri farklıdır.

Alerji belirtileri kaşıntı, kurdeşen ya da astım, alerjik rinit (saman nezlesi) belirtileri, hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olarak görülebilir. Kişi, eğer bazı maddelerle temasından dolayı alerji oluyorsa, o maddenin uzaklaştırılması ile sorun çözümlenmiş olur.


Alerji çeşitleri

Genel alerjikler

 



ALERJİDE TANI KOYMAYA YARDIMCI OLAN TESTLER:
1. Prick (Epidermal) Test
  Test, deriye alerjen sıvı dökülüp, alerjenin ince uçlu özel iğneler (lancet) ile deriye enjekte edilmesi yöntemiyle yapılır. Testte, genelde, en sık karşılaşılan, polen, ev tozu, gıda, hayvan tüyleri ve küf gibi alerjenler kullanılır. Test uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve sonrasında derinin gösterdiği reaksiyonlara göre değerlendirme yapılır. Yapılan birçok çalışmada prick testte en yüksek pozitiflik oranının ev tozu akarlarına karşı olduğu saptanmıştır.


  2. Intradermal Test
 Bu testin amacı prick test ile aynıdır fakat uygulanan yöntem farklıdır. Intradermal testte alerjenler, ince uçlu bir enjektör ile derinin daha derin kısmına çok küçük miktarlarda enjekte edilir.Bu test genelde, prick deri testinde alerji yaptığı düşünülen maddeye karşı reaksiyon oluşmadığında, daha da kesin sonuç elde etmek için kullanılır.

3. Yama Testi
  Yama testinde, diğer iki testten faklı olarak, sonuç alınması daha uzun sürer. Deri yama testinde, alerjen deriye sürülerek, üzerine steril bant yapıştırılır ve 24 ila 72 saat beklenir.yama testi
Test süresince, uygulanan materyaller yerinden çıkarılmamalı ya da ıslatılmamalıdır. Bu test, en çok, kontakt dermatit (temas egzaması) denilen cilt alerjisinin tanısında kullanılır.




 Kan Testleri
 Alerji kan testleri, deri testleri kadar duyarlı değildir ve genellikle, çocuklar ve ağır deri reaksiyonları gösteren kişilerde olduğu gibi deri testlerinin uygulanamadığı ya da uygulanmasının zor olduğu durumlarda kullanılır.
Kullanılan en yaygın kan testi türü, vücudun belirli alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçer. IgE düzeyleri, genellikle alerji veya astım olan kişilerde daha fazladır. Spesifik IgE antikor testi ise kişide belli bir madde veya maddelere karşı alerji benzeri belirtiler varsa yapılır. Radyoallergosorbent testi (RAST) gibi diğer kan testleri ise daha detaylı bilgi sağlamak için kullanılır.

NOT: ALERJİ TANI TEDAVİSİ İÇİN İMMUNOJİ BÖLÜMÜNE GİTMEK GEREKMEKTEDİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder